Luckin seriál o slovenskej prírodnej kozmetike - Mylo

16:30

Človek je šťastný vtedy, ak robí to, čo má rád. Ak sa pre neho práca stane vášňou, radosťou, motorom, ktorý ho ženie vpred. Zatiaľ tento výnimočný pocit nepoznám, ale na Slovensku nájdeme výnimočných ľudí, ktorý svoje sny premenili na skutočnosť a môžu nám byť inšpiráciou. Jednou z nich je aj Barb, ktorý stojí za milým Mylom. 

autor Martin Šveda


Ako to všetko začalo? Celkom nenápadne. Barb začala vytvárať mydlá v roku 2013. Kamarátka jej darovala knihu o mydlách, aké robili aj naše staré mamy. Také tie neoklamané, vytvorené s láskou z lásky k prírode. Kniha ju očarila natoľko, že vyrábala nielen mydlá, ale postupom času sa k nim pridala aj ostatná kozmetika. Aj Barb objavila jej veľkú silu, pretože jej pomáhala viac ako hocijaká iná z lekárne. A tiež aj to, že pleti netreba veľa, aby bola zdravá a krásna. Preto sa naplno pustila do vytvárania ideálnej starostlivosti o pokožku. Vďaka tomu dnes obdivuje krásnu kozmetiku, ktorú som skúsila a už sa jej vzdať nemienim. 

autor Martin Šveda
autor Martin Šveda

autor Martin Šveda

Ak ste niekedy držali v ruke produkt od Myla, viete, aký je. Krehký, očarujúci, krásny.  Obaly sú prevažne sklené, s pútavou etiketou a vyzerajú veľmi elegantne. Dajú sa použiť aj potom, ako miniete obsah, inak sú ekologické a dajú sa recyklovať. Každý kúsok, ktorý Barb vytvorí a prinesie do svojho obchodíku, je premyslený do najmenších detailov. Najskôr vznikne receptúra, z ktorej sa zrodí produkt. Ten na sebe Barb testuje a keď vychytá všetky muchy, vzniká obal. Obal, ktorý by mal okúzliť zmysly. V ponuke nájdete aj produkty pre psíky, ktoré sú schválené štátnou veterinárnou kontrolou. 99% prírodných ingrediencií je rastlinného pôvodu. Zaujímavosťou je, že sušené kvety levandule a nechtíka pochádzajú zo záhrady mamy Myla. 

Mylo kozmetika neobsahuje:
  • palmový olej
  • hydrogenizované tuky (takými sú avokádové maslo, sójový a olivový vosk )
  • syntetické a umelé farbív a parfémy
  • parafín a vazelínu
  • živočíšne tuky
autor Robert Kňažko

autor Robert Kňažko 
autor Robert Kňažko

autor Robert Kňažko

autor Robert Kňažko

Ponuka Myla je pestrá - nájdete tu telovú i pleťovú kozmetiku. Pre dámy, pánov aj domácich miláčikov. Mydielka, oleje, krémy, úžasné pleťové vody. Zamilovala som si toner Ružová rosa pre jeho nekonečnú nehu a jemnosť. Nohy bosé boli jedným z mojich prvých balzamov na nohy v sklenom obale. Levanduľové, voňavé, skvelé. Recenzia na pleťové sérum Ako vánok sa stalo najčítanejším článkom na blogu. Čistá pazuška je  jedným z mála dezodorantov, ktoré som označila za famózne. A nakoniec, čierna ovca :) Nie rodiny, naopak, je to skvelé čierne mydlo na čistenie problematickej pleti. 

autor Martin Šveda
Barb chcela svoju výrobňu doma v kuchyni, kde vzniklo aj jej prvé mydlo.  To, žiaľ, nebolo  možné, preto ju musela zriadiť na mieste, ktoré spĺňa všetky legislatívne požiadavky. Priestor našla v Bratislave. 

autor Martin Šveda

Barb verí v silu prírody a kozmetiky, ktorá z nej vzniká. Snaží sa ľuďom ukázať, že pri problémoch treba telo liečiť zvnútra. Prírodná kozmetika môže takej liečbe dopomôcť. Starať sa nemáme len o seba, ale aj o prostredie, v ktorom žijeme. Preto sú obaly Myla zo skla a papiera - je to ekologickejšie, dajú sa recyklovať. Každý kúsok vyrobený s radosťou je 100% ručná výroba od začiatku až do konca. Prvé produkty vznikali podľa toho, aké problémy trápili ľudí v okolí Barb. Niečo pre kamarátku s problematickou pleťou, niečo pre muža s bradou, niečo pre psíka, aby ho chránila pred kliešťami alebo zimou. Nové impulzy na tvorbu prichádzajú po rozhovoroch so zákazníkmi. Zložky kozmetiky sú starostlivo vyberané podľa typu a potrieb pleti tak, aby jej priniesli vytúžený účinok. Aby mastná bola matná, aby citlivá nebola červená, aby bola suchá hydratovaná. Barb sa riadi heslom 

"Nezabúdaj, že najdôležitejšie je zdravie tvojho tela... preto ho rozmaznávaj!"

A v jej kozmetike je to úplne cítiť.V mojom wishilte je niekoľko nových kúskov, ktoré si chcem tento rok dopriať. A vrátiť sa aj k tým úžasným, ktoré sa už u mňa doma ocitli :)

Všetky produkty aj zaujímavé informácie nájdete priamo na stránke Mylo, prípadne môžete zablúdiť aj na Sashe. Novinky sa pravidelne objavujú na facebooku Mylo. Všetky nádherné fotografie pribúdajú aj na Instagrame.

Na záver som Barb trochu vyspovedala a prinášam Vám rozhovor, za ktorý ešte raz veľmi pekne ďakujem.

autor Martin Šveda)

1.  Aká je vaša filozofia, ktorou sa riadite pri výrobe vašej kozmetiky?

Moja filozofia sa dá zhrnúť do troch slov. Čistota - jednoduchosť - príroda.

Čistota – Mylo je ručne vyrábaná kozmetika inšpirovaná prírodou. Efektívne spája silu jednotlivých ingrediencií tak, aby dodala pokožke  potrebnú starostlivosť a zbytočne ju nezaťažovala syntetickými látkami. Čistá a rozmaznávaná pokožka sa vám dlhodobo odvďačí zdravým vzhľadom.

Jednoduchosť -   základom výroby Mylo kozmetiky je jednoduchá receptúra bohatá na účinné a výživné látky. Jednoduchý je aj dizajn obalov, ktoré sú vytvorené s ohľadom na životné prostredie. Pri jeho výbere prihliada na možnosť recyklácie, zero waste a znovu navrátenie do kolobehu použitia.

Príroda - Mylo vo svojich produktoch používa tie najkvalitnejšie prírodné zložky. Pri ich výbere myslí nie len na ich účinok, bezpečnosť, ale aj na etický a ekologický aspekt. Uprednostňuje suroviny lokálne, organické a fair trade.  

2. Čo pre vás znamená vaša značka?
Viera v silu prírody a liečivé schopnosti prírodných zložiek, ktoré v kozmetike používam. Bezpečná a čistá alternatíva ku konvenčným produktom starostlivosti o pokožku  plným syntetiky. Zodpovedný a udržateľný prístup k svojmu okoliu.


3. Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?
Najbližšie sa chystám na konferenciu do Londýna, ktorú organizuje škola prírodnej kozmetiky, na ktorej študujem. Teším sa hlavne na prednášky od zástupcov z firmy WELEDA, organizácie Soil Association a Vegan Society a workshopy. Čo sa produktov týka, momentálne sa aktívne venujem vývoju vlasovej kozmetiky.
   
4.Keby ste si mala vybrať svoj najobľúbenejší produkt vašej značky, ktorý by to bol a prečo?
Najobľúbenejším je u mňa Flóra, pleťový olej na suchú a citlivú pleť, ktorý sama používam odkedy som ju prvý krát vyrobila. Oleje obsahujú látky, ktoré zmäkčujú alebo upokojujú pokožku a pomáhajú udržať jej vlhkosť a pružnosť. Keď máte suchú pokožku, oleje vytvárajú vrstvu na jej povrchu, ktorá pod ňou zachytáva vodu. Môžu potlačiť zápal a podráždenie, ktoré sú bežne spojené so suchou pokožkou. Ochranná vrstva, ktorú tvoria, zabraňuje prenikaniu dráždivých látok, alergénov a baktérií, čím sa znižuje alebo predchádza vzniku dermatitídy. Suchá koža zvykne vyzerať viac vráskavá, ale po použití oleja je pokožka hydratovaná a menej "pokrčená". Rastlinné oleje obsahujú zlúčeniny, ako sú polyfenoly, fytosteroly a karotenoidy, ktoré sa metabolizujú na koži a poskytujú antioxidačné vlastnosti, ktoré predchádzajú tvorbe vrások.

5. Prečo by ste odporučili čitateľom nakupovať prírodnú a slovenskú kozmetiku?
Napadajú mi tieto tri hlavné dôvody.
Lokálne výrobky podporujú lokálny rozvoj, napr.zamestnanosť, redukujú dopad na životné prostredie, lebo sa nedovážajú na veľké vzdialenosti. Lokálne obchody tiež oživujú pešie zóny a to pomáha redukovať používanie automobilov, znečistenie vzduchu a stratu prírodných prostredí. Podniky vlastnené miestnymi podnikateľmi robia múdrejšie rozhodnutia pre mesto a komunitu, pretože žijú v nej a priamo pocítia dopad ich rozhodnutí. V obchodných reťazcoch vlastnených zahraničnými spoločnosťami robia dôležité rozhodnutia ľudia zo zahraničia.
Prírodné výrobky - Podľa môjho názoru sú bežné konvenčné kozmetické výrobky vyvinuté na maximalizáciu zisku a často najlacnejšie prísady sa používajú na výrobu niektorých z najdrahších výrobkov v obchodoch. Niektoré zložky kozmetických produktov, ktoré si aplikujeme na pokožku, prechádzajú cez kožu ďalej do tela, kde môžu preniknúť do krvného obehu. Preto je veľmi dôležité pri starostlivosti o pleť a telo siahnuť po prírodných zdrojoch.
Ďalším pozitívnym prvkom je, že spotrebiteľ veľakrát presne vie, kto produkt pre neho vyrobil, pozná jeho príbeh, tvár alebo sa sním stretol osobne.

6. Viete si predstaviť, že by ste robili niečo iné?
Momentálne, nie. Mylo ma veľmi baví, či už je to výroba, vývoj alebo balenie balíčkov pre zákazníkov. Už mám dvoch zamestnancov a je nám tu veľmi veselo:) Dopredu ma ženie neustále zlepšenie a približovanie k celkovej filozofii značky. Mam s Mylo este velmi vela planov a snov. 

7.Kedy najčastejšie vznikajú nápady na nové výrobky?
Nové nápady chodia za mnou samé. Niekedy sa zastavia na trhu a pošepkajú mi, čo ich trápi, inokedy sa o nich dozviem z kníh alebo zo školy. Každý produkt je individuálny a aj jeho proces vývoja.

Ešte raz ďakujem Barb za čas, ktorý mi venovala, fotky, ktoré som mohla použiť a ktorými autormi sú Robert Kňažko a Martin Šveda a  v neposlednom rade za výnimočnú kozmetiku, ktorá si ma získala pri prvom nákupe. Prvom, no rozhodne nie poslednom.

Aké sú vaše skúsenosti s Mylom? :)

You Might Also Like

2 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe