Bentonítový íl

18:34

V mojej obrovskej kozmetickej zvedavosti som sa dala do používania kozmetických ílov a pomaly ich skúšam všetky. Biely, zelený, žltý, ružový, marocký, bentonítový - tieto sa mojou poličkou už mihli, stále ale nájdem také, ktoré môjmu pozornému oku ušli. Nevadí, raz moje budú :) Bentonítový íl ma nesmierne zaujal najmä preto, lebo je určený na problematickú pleť, aj na akné a ekzémy. Vzala som si ho na skúšku, dnes mám ďalšie balenie.




O bentonítovom íle si môžete prečítať:

       "Bentonítový íl sa formuje z vulkanického popola nájdeného v rôznych častiach sveta. Najvyššia koncentrácia tohto ílu sa nachádza v Bentone, štát Wyoming a z tohto dôvodu sa nazýva „bentonit. Tento jemný íl sa využíva už po stáročia na liečbu rôznych stavov od poranení až po zažívacie ťažkosti.
Bentonit je prírodný íl, ktorý je zložený najmä z montmorillonitu. Má vynikajúcu absorbčnú schopnosť - pohlcuje tak nadbytočný maz. Má hĺbkovo čistiace vlastnosti, ktoré ho robia ideálnym pre pleť so sklonom k akné. Po namočení zväčšuje svoj objem pretože pohltí mnohonásobne väčšie množstvo vody než je jeho objem v suchom stave. Je preto viac vhodný pre mastnú pleť, môže sa použiť ako vlasová i pleťová maska. Nie je určený pre citlivú pleť."


Tento íl je doposiaľ tým najzaujímavejším - než ho spracujem a nanesiem, idem z neho zošedivieť :) Ale pravdou je, že ho možno použiť na viacero spôsobov. Má 100 gramov a je v plastovom vrecúšku, ktoré sa uzatvára na zips. Je biely, bez výraznejšej vône. Jeho zaujímavou vlastnosťou je veľká absorpčná schopnosť, dokáže mnohonásobne zväčšiť svoj objem a vznikne zrazu obrovská nie najľahšie tvarovateľná hmota. Používam ho rôzne:
  • ako prvé spomeniem pleťovú masku, pretože íl pohlcuje maz a je tak vynikajúci na mastnú a zmiešanú pleť. V sklenej miske zmiešam íl s vodou a vznikne veľká masa, ktorá sa mi na pleť nanáša trochu ťažšie, je to menší boj, kým si ju  rozotriem k svojej spokojnosti. Na pleti neštípe, ale tak trochu ju sťahuje, nie veľmi, ale trochu to cítiť je. Vyťahuje z pleti nečistoty, zmatňuje ju, ostáva čistá, jemná a svieža. Nanášanie je ťažké, ale výsledok stojí za to
  • ako telový zábal na pokožku. Skúsila som ho na vlasovú pokožku. Bol to bol, než som ho ako tak vtrela do pokožky, ale úžasne uľavil od svrbenia a pokožka nebola taká vysušená, vlasy umýva ako šampón. Odporúča sa aj pri problémoch s mastnými vlasmi, keďže pohlcuje maz
  • do kúpeľa som ho použila len raz. Jednak preto, že treba viac ílu a jednak preto, lebo vaňa ostáva taká klzká, že vyliezť z nej bolo umenie. Každopádne je to ale príjemný relax, pomáha pokožke s akné, ekzémom a upokojuje od svrbenia a pálenia. Keby sa mi ekzém zhorší, neváham a kúpem sa častejšie. Ak sa do niečoho opláca investovať, tak práve do zdravia
Bentonítový íl nevytvára takú jemnú hladkú pastu a nanášať ho je niekedy sranda. Občas opadne, občas sa nerozotrie, niekedy netrafím pomer vody a ílu. Ale jeho kladné účinky na pleť aj na telo sú viditeľné, preto som ho zaradila medzi produkty, ktoré doma musím mať.
Plusy:
  • priesvitné balenie zatvárajúce sa na zips
  • bez vône, biely
  • na telo aj na tvár
  • ako maska vyťahuje z pleti nečistoty, čistí, zmatňuje, upokojuje
  • upokojuje ekzém, menej svrbí, skôr sa regeneruje pokožka

Mínusy:
  • trochu ťažšie sa nanáša
Kúpila som ho v eshope www.bionatural.sk, kde 100 g stálo 4,30.


Ktorý íl máte najradšej? :)





You Might Also Like

6 Vaše komentáre

  1. Dobrý deň,
    Pekný článok, akurát ma na ňom zaujalo, že váš bentonit je biely, on je totiž takej svetlej sivo-hnedej farby a keď som z neho robila masku, tak sa s tým nerobilo nejak obtiažne. Jednoducho dáte asi lyžičku prášku, trošku vody a miešate, keď vznikne homogénna zmes, potom si ju následne zriedite ako potrebujete. Dôležité je nedať veľa vody naraz. Môj článok na túto tému: http://kozmetickepostrehy.blogspot.sk/2017/03/bentonitovy-il-detoxikacia-zvonku-aj.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mala som bentonítový íl od niekoľkých značiek a niekedy bol biely, inokedy tmavší. Závisí od značky asi.

      Odstrániť
  2. Chcem sa spýtať, pomohol ti aj na čierne bodky alebo ak sa objavila zapálená vyrážka, či ju stiahol a zahojil ? Rozmýšľam nad kúpou,kedže ma teraz trápi horšia pleť a marocký je na to akoby "neučinný" :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som zvolila buď tariku, alebo biely íl s pár kvapkami čajovníkového oleja... nič mi nepomáha tak ako tieto veci :) Bentonítový íl pekne čistí,ale nemám ho až tak rada.

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tariku som mala a neviem, nebola som moc spokojná :/ Bola som aj u kozmetičky na čistenie a pleť vyzerá po 2 týždnoch rovnako, tak radšej budem investovať do kozmetiky ako u nej nechávať peniaze v podstate za nič :( Chcela by som Glamglow SuperMud skusiť, lenže všade je vypredaná a na ňu som čítala dosť dobré recenzie.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe